Oldalak

2013. augusztus 30., péntek

Elveszítheted az üdvösséget?

P. Bartha Attila: Miért hiszünk az örök biztonságban?

Mik 7:18-19 Kicsoda olyan Isten, mint te, aki megbocsátja a bűnt és elengedi öröksége maradékának vétkét?! Nem tartja meg haragját örökké, mert gyönyörködik az irgalmasságban! Hozzánk térvén, könyörül rajtunk; eltapodja álnokságainkat. Bizony a tenger mélységébe veted minden bűnünket!

„eltapodja álnokságainkat” Mit tapod el? Minket? Nem, az álnokságainkat. Mit csinál a bűnünkkel? A tenger fenekére veti. Minket vet oda? Nem, a bűnünket.

Az előző üzenetben (2013.08.18. de. P. Kende) volt egy nagyszerű gondolat. Nem ez volt a főgondolat, de nagyon megáldott. P. Kende Ján 10:28-at idézte, és arról beszélt, hogy mi az Atya kezében vagyunk, és erre a biztonságra van szükségünk, nem állandóságra. Istenre van szükségünk, arra, hogy tudjuk, mi az Ő kezében vagyunk, és Ő nem vethet ki minket.

Sajnálatos módon elég népszerű egy tanítás a keresztények körében. Ez pedig az, hogy
elveszítheted az üdvösséget, ha nem vigyázol. Mi az örök biztonságot tanítjuk, és mondhatjuk azt, hogy ők az örök bizonytalanságot. Megoszlanak a vélemények, hogy melyik az a pont, ahol elveszíted az üdvösséged. Megoszlanak a vélemények, hogy ha egyszer elveszítetted, akkor visszanyerheted-e, és mit kell tenned ahhoz, hogy visszanyerjed.

Amellett a sok vers mellett, amely azt bizonyítja, hogy nem veszítheted el, ez a tanítás – elveszítheted az üdvösséged – látszólag a hívőről szól. Arról, hogy elég jó vagy-e, elég nagy-e a hited, megtartod-e a hitedet. Viszont, ha mélyebbre nézel, akkor ez igazából Isten jellemét kérdőjelezi meg. Ez Őróla szól, hogy Ő képes-e. Ez arról szól, hogy kitől is van az üdvösségem.

Az egész világ Őtőle van, Ő érte van, és Ő általa van. Hol olvasol a Bibliában olyat, hogy rajtad múlik valami? 1Pét 1:5 az Úr hatalma az, ami megőriz téged. Mi alapján van az üdvösséged? „Elég jó voltál? Te szellemibb vagy, mint a másik?” Olvasod a Bibliádat? Mert ha igen, akkor ilyen következtetésre nehezen juthatsz.

5Móz 7:7-9 nem azért választott téged az Úr, mert te több lennél, sőt, te vagy a legkevesebb, hanem azért, hogy megtudjad, hogy az Úr hűséges. 5Móz 9:6 nem a te igazságod miatt választott, hanem azért, hogy megmutassa az ígéreteit, hogy bevisz téged az Ígéret földjére. Ézs 43:24-25 mi az, amit adtál Neki? A bűneiddel terhelted Őt, de Ő azt mondja: „Én eltörlöm az álnokságaidat. Én Magamért törlöm el az álnokságaidat. Az Én igazságaimért törlöm el az álnokságaidat.” Az egész Biblia erről szól.

Mát 9:12-13 a bűnösöknek van szüksége megtérésre, a betegeknek orvosra. „Azt akarom, hogy tanuld meg, hogy irgalmasságot akarok.” Nem tudsz kiesni Isten kezéből. Róm 8:35-39 hány dolog választhat el téged Istentől? Én csak azt olvasom: semmi, sem, sem, sem,…

Mi van azzal – ez a „legaljasabb” tanítás, nagyon logikusnak hangzik –, ha te visszaadod, akkor elveszítheted, ha te mondasz nemet, akkor elveszítheted?

A kisfiam most két és fél hónapos. Sokan mondjátok, hogy milyen aranyos, milyen cuki. Erre szoktam viccelődni: igen, a genetika működik.  Ma sokat fájt a hasa, és ahogy felvettük, eltolta magát. Kieshet a kezünkből? Ne vicceljünk!

Akárhogy próbálod eltolni magadat Istentől, hogyan tehetnéd ezt meg? Csak nézz meg példákat! 1Kir 19-ben Illés azt mondta: Uram, meg akarok halni. Mit felel erre Isten? „Ja, rendben. Tessék!” Dehogyis! Bátorítja, továbbviszi. Luk 15-ben hazamegy a fiú. „Atyám, csak hadd legyek egy szolgád!” „Nem. Téged megkülönböztetett szeretettel szeretlek. Tied minden kegyelmem, és fölemellek olyan helyre, ahol eddig nem is voltál.”

Isten a helyreállító Isten. Vannak imák, amiket nem válaszol meg. Ismeri a formáltatásunkat. Tudja, hogy a lelkünk a porhoz tapad. Ján 2-ben nem bízza Magát az emberre. Luk 23:34 Hogy imádkozik Jézus a kereszten? „Bocsáss meg nekik, Atyám!” Miért? „Mert ők annyira tisztában vannak a helyzetükkel.” Dehogyis! Nem. „Mert ők nem tudják, hogy mit cselekszenek.”

Nézd meg Mózest! Elbukott a nép. Isten azt mondta: adok neked újat. Mit mond erre Mózes? „Ha én nem mehetek velük, akkor engem is törölj ki a Te Könyvedből.” Ha lehetséges lenne, hogy ha te nemet mondasz Istennek, akkor Ő kitöröl a Könyvéből, akkor miért olvasom azt 2Móz-ben, hogy nem csak Mózes életét tartotta meg, hanem az egész nép életét is, akiket el akart veszteni?

Mát 16-ban azt mondja Jézus Péternek: távozz Tőlem, mert nem Isten dolgaival gondolkozol. Luk 15-ben aki nem értette a helyreállítást, az a másik fiú volt. Aki nem érti az örök biztonságot, az az emberek dolgaival gondolkozik. Isten jelleme nem ilyen.

Zsolt 103:12 „Olyan messze vetettem el a bűnödet, mint kelet a nyugattól. Soha nem találkozhat. Elvetettem az összest.” 1Ján 2:2 „Minden egyes bűnért meghaltam, a szándékosért és a véletlenért.” „Nincs olyan, hogy kieshetsz a kezemből. Nincs olyan, hogy elveszted az Én szeretetemet, mert ez az Én jellememről szól.” Zsid 6-ban „Kinek a nevére esküdtem meg, hogy veled maradok? Az Én természetemre esküdtem, mert nem volt nagyobb, és nem változom, és nem hazudhatok.”

Ne hidd el a hazugságot, hogy bármikor is elveszítheted az üdvösségedet. Teljes mértékben biztonságban vagy. Ilyen Istennek a jelleme. 2Tim 2:13 ha én hitetlenkedem is, Ő hű marad, mert Önmagát meg nem tagadhatja. Önmagára esküdött meg. Az üdvösséget Ő végezte be, és nekünk adta ingyen kegyelemből.

Ne hagyd magad megtéveszteni! Isten jobban szeret, mint gondolod. Olvasd a Bibliát, elejétől a végéig erről szól. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése