Oldalak

2015. december 27., vasárnap

A megbocsátás négy lépése

Posted: 17 Dec 2015 06:00 PM PST
"Szabaduljatok meg minden keserűségtől, haragtól, dühtől; minden civódástól és rágalomtól, és mindenféle rosszindulattól. Legyetek egymással kedvesek és könyörületesek, bocsássatok meg egymásnak, ahogy Krisztus is megbocsátott nektek." (Efézus 4,31-32, NIV fordítás)

Közülünk túl sokan nem értik, mit is jelent a megbocsátás. Sokféle tévhittel kell megküzdenünk ezzel kapcsolatban. A tegnapi áhítatban már említettem néhány ilyen téveszmét. Meg vagyok róla győződve, hogy ha több ember értené, mit is takar tulajdonképpen a megbocsátás, sokkal inkább meg akarnának bocsátani, ahelyett, hogy egészségtelen módon cipelik magukkal a múltbeli sérelmeiket.
A Biblia egyértelműen arra hív minket, hogy megbocsássunk egymásnak. A Galata 6:1-ben azt olvassuk, hogy "Testvéreim, ha közületek valaki bűnbe esik, ti, akik a Szentlélek által éltek, kedvesen igazítsátok helyre az ilyen embert." (NIV fordítás)
Ha tehát Isten azt várja tőlünk, hogy megbocsássunk, hogy is néz ki az egészséges, biblikus megbocsátás? Egy négy részből álló folyamaton kell átmennünk, ahogy megbirkózunk a mások által okozott fájdalommal.
  1. Ismerd el, hogy senki sem tökéletes! Ha valakit utálunk, hajlamosak vagyunk őt rossz szemszögből nézni. Ha teli vagyunk haraggal, keserűséggel és fájdalommal, képesek vagyunk nem emberként kezelni a másikat, aki megbántott, úgy bánunk vele, mint egy állattal. De mindannyian egy csónakban evezünk. A Biblia azt mondja: "Nincs ember, aki mindig csak jót cselekedne, és sohase vétkezne." (Prédikátor 7,20, NLT fordítás). Mindannyian tökéletlenek vagyunk.
  2. Mondj le az elégtételről! Ilyen a megbocsátó szív. A Biblia azt mondja: "Soha ne álljatok bosszút magatokért. Hagyjátok ügyeteket Istenre, ő megfizet azoknak, akik megérdemlik."  (Róma 12:19a, TLB fordítás). Ne végy elégtételt; jogod lenne rá, de ne tedd. Tudom, ez nem igazság, de ez az egészséges. Ez nem egyszeri döntés, hanem olyan, amit naponta, sőt, néha percről percre meg kell hoznod.
  3. Válaszolj jóval a gonoszra! Ebből tudhatod, hogy teljesen megbocsátottál annak, aki ártott neked. Emberileg szinte lehetetlen a gonoszra jóval válaszolni. Isten segítségére van szükséged, arra, hogy Jézus szeretete teljesen betöltsön. Isten szeretete nem őrizgeti a sérelmeket (olvass utána az 1 Korinthus 13-ban).
  4. Összpontosíts újra arra, hogy mi Isten terve az életeddel! Ne a fájdalomra koncentrálj, és a személyre, aki okozta. Ehelyett figyelj arra, hogy mi Isten célja az életeddel, mert ez hatalmasabb minden problémánál, vagy fájdalomnál, amivel most szembe kell nézned. Amíg arra az emberre koncentrálsz, aki megbántott, ő irányít téged. Sőt, a helyzet rosszabbodik: ha nem bocsátasz meg a másiknak, a viselkedésed elkezd az övéhez hasonlítani.
Tehát ne adj még egy napot a haragnak. Ha beleragadtál a mások okozta fájdalomba, menj végig ezen a négy lépésen, mozdulj ki belőle; hogy az életed további részét úgy tölthesd, ahogy Isten eltervezte.
Beszéljetek róla:
  • Fel tudsz idézni olyan esetet, amikor a rosszra jóval válaszoltál? Hogyan oldódott meg a helyzet?
  • Az előbb a biblikus, egészséges megbocsátás négy lépéséről olvashattál. A gyakorlatban melyik lépéssel birkózol meg legnehezebben?
  • Mit gondolsz, miért van az, hogy az emberek inkább ragaszkodnak a sérelmeikhez, ahelyett, hogy elengednék őket? Hogyan hat a keserűség fizikailag és érzelmileg az emberekre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése