Oldalak

2019. január 26., szombat

Készíts tervet a pénzedre!

Posted: 24 Jan 2019 06:00 PM PST
„A bölcs ember előrelátó. A bolond becsapja magát, nem akar szembenézni a tényekkel.” (Példabeszédek 14:8, TLB fordítás)
start-planning-your-money.jpg
A pénz egy Isten céljaihoz használható eszköz. Nem azért van, hogy gyűjtsük. Nem azért van, hogy tartalékoljuk. Nem azért van, hogy imádjuk. Az ideiglenes erőforrásokat – melyeket Isten ad a kezünkbe – használhatjuk maradandó jóra.
A Lukács 16-ban Jézus a tisztességtelen, de eszes sáfárt hősként állította be. Tudta, hogy el fogják bocsátani, ezért elhatározta, hogy szerez néhány barátot azzal, hogy a gazdája adósainak csökkenti a tartozását.
Mihez hasonlította Jézus ezt a férfit? Bár becstelen volt, de három dolgot helyesen tett, és ez a három dolog feltárja számunkra, hogy milyen leckéket akar Isten megtanítani nekünk a pénzügyeinkről.
A sáfár előrelátó volt
A legtöbb ember sosem tekint előre, mikor a pénzügyeivel foglalkozik. Nem takarít meg semmit, és ez egyáltalán nem bölcs dolog. A Példabeszédek 14:8 azt mondja: „A bölcs ember előrelátó. A bolond becsapja magát, nem akar szembenézni a tényekkel.”
A sáfár tervet készített
Honnan tudod, vajon van-e pénzügyi terved? Nagyon egyszerű: Beosztod a pénzed? A költségvetés egyszerűen tervezett költekezés. A költségvetés megmondja a pénzednek, te hova akarod, hogy menjen, ahelyett, hogy csak csodálkoznál, hogy hova is ment el. Legyen terved!
A Példabeszédek 16:9-ben azt mondja a Biblia: „Terveket kellene készítenünk – számításba véve Isten vezetését!” (TLB fordítás)
A sáfár gyorsan cselekedett
A Lukács 16:4 azt mondja, Tudom már, mit tegyek, hogy sok barátom legyen, akik otthont adnak nekem, amikor elmozdítanak a sáfárságból.” (NLT fordítás)
A sáfár nem késlekedett, nem halogatott. Elindította a tervét. Nem azt mondta „Majd egy nap rendbe hozom a pénzügyeimet” vagy „Majd egy nap elkezdek gyűjteni a nyugdíjas éveimre”.
Jézus nem a sáfár becstelenségét dicsérte meg, hanem a hozzáállását, amely azt mondta, „Előre gondolkozom. Tervet készítek. Olyan kapcsolatokba fektetek, ami másoknak és nekem is javunkra lesz a jövőben.”
Ez okos! Jézus azt várja tőled, hogy te is tudd ezeket, és cselekedj ugyan így, amikor a te pénzügyeidre kerül a sor. Hova gyűjtöd a kincseidet? Ide a földi életedbe, vagy pedig előre tekintesz, fel a Mennybe?
Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Mik azok a tények, amelyekkel szembe kell nézned a pénzügyeid terén?
  • Hogyan kell elkezdened pénzügyi tervet készíteni? Mit akarsz elérni a jövőben a pénzeddel?
  • Hogyan késlekedtél, amikor a pénzügyeidre és a jövőbe való befektetéseidre került a sor? Mit tudsz ma tenni, hogy előre lépj ezeken a területek?
*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.18.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése