Oldalak

2013. november 22., péntek

Tanítsd meg a gyerekeidnek a felelőségvállalást!


"Akire a keveset rá lehet bízni, arra a sokat is. Ha nem lehet rád bízni azt ami a másé, ki fogja neked adni, azt ami a tied?" ( Lukács 16,10a, 12 NCV fordítás)
9 2013.11.19.jpg
A gyerekeknek szükségük van olyan tapasztalatokra, amelyek feszültséget okoznak nekik, felszabadítják a tehetségüket és a szolgálatra való formálódást segítik. Olyan kihívásokra van szükségük. amelyek által megtanulhatnak felelősségteljesen viselkedni. Az egyik legfontosabb képesség az életben, amit mindannyiunknak el kell sajátítanunk, az a felelősségvállalás. 
Hogy taníthatod felelősségvállalásra a gyerekeidet? Csak egy mód van, éspedig adj nekik lehetőségeket, hogy megtanulják a felelősséget. Hibáznak majd? Természetesen. Te is hibáztál, amíg felnőttél. Felelőtlenek lesznek időnként? Igen. De ha felelősségre vonod őket, akkor megbántod a gyerekeidet. A gyereknevelés célja az, hogy a kezdeti szülői felügyeletből a későbbi életük saját irányítása felé vezessük őket, és mindvégig az Isten irányítása alá.
Ez azt jelenti, hogy fel kell add az irányítást. Amint megszülettek, ezen kell dolgozni. Amikor átvállaljuk másoktól a felelősséget, akkor megfosztjuk őket a felelősségtől. Ha úgy bánsz a gyerekeiddel mint kisgyerekekkel, akkor egész életedben pelenkázhatod majd őket. És egy újabb önállótlan embert adtál a világnak. 
Sok szülő mondta már: "Ha elölről kezdhetném az egészet, akkor sokkal kevesebbet csinálnék, és megtanítanám, hogy a gyerekek maguktól tegyenek meg dolgokat." A növekedés egyetlen módja, hogy olyan kihívásokat kapjunk, amelyeknek neki kell feszülnünk, amelyekben fejlődünk, és felelősséget kell vállalnunk. 
A Biblia azt mondja, hogy: "Akire a keveset rá lehet bízni, arra a sokat is. Ha nem lehet rád bízni azt ami a másé, ki fogja neked adni, azt ami a tied?" (Lukács 16:10a, 12 NCV fordítás)
A gyerekek megtanulják a felelősséget. Sok szülővel beszéltem az évek során és ezt látom a saját életemben is, és hiszem, hogy sokkal jobb hibázni ezen hozzáállás miatt, mint nem bízni a gyermekekben eléggé. Mindenképp hibázni fognak. A cél az, hogy olyan embert nevelj, aki nemcsak a saját, hanem Isten irányítása alatt is éli az életét.
Beszéljünk róla
  • Milyen különbség van aközött a dolgok között, amiket a gyerekeidre bízol és amit ennyi idős korodban rád bíztak?
  • Hogyan akadályoz meg a társadalom abban, hogy felelősségre tanítsuk a gyermekeinket?
(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.12)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése