Oldalak

2014. április 3., csütörtök

Milyen az igazi megbocsájtás?


Posted: 01 Apr 2014 06:00 PM PDT
„Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.” (Ef 4,32)
gratitude.jpg
Az igazi megbocsátás nem csak egy szó, amit odadobsz, és egyből mindenki jól érzi magát. Az igazi megbocsátás nem ilyen.
 A Biblia szerint a megbocsátás négy dologból áll:
A megbocsátás azt jelenti, hogy emlékezel, hogy neked mennyi minden megbocsáttatott.
„Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.” (Ef 4,32) Ez a valódi megbocsátás kezdete. Ha te nem érzed, hogy neked mennyi minden megbocsáttatott, senkinek sem akarsz megbocsátani. Ha kemény vagy magaddal, másokhoz is így fogsz viszonyulni. De minél több kegyelmet kapsz Istentől, annál irgalmasabb és jóindulatúbb leszel te is az emberekkel. Minél jobban érzed Isten bocsánatát, annál inkább te is megbocsátasz másoknak.
Ha megbocsátasz, elengeded azt a jogodat, hogy elégtételt szerezz magadnak.
A Róma 12,19-ben ez áll: „Sose álljatok bosszút magatokért. Hagyjátok ezt Istenre, mert Ő mondta, hogy megfizet azoknak, akik megérdemlik” (LB fordítás). Az élet igazságtalan, de egy nap Isten rendezni fogja a számlát. Ő fogja megigazítani a gonoszakat. Tehát ki tud igazságot szolgáltatani? Te vagy Isten?
A megbocsátás azt jelenti, hogy jóval felelsz a gonoszra.
A Lukács 6,27-28 ezt írja: „Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket.”Hogyan tudod megállapítani, hogy valóban megbocsátottál-e valakinek? Amikor a másik fájdalmát is meglátod, nem csak a sajátodat, és imádkozni tudsz érte, hogy áldja meg az Úr. Azt kérded: Hogyan tudnék megbocsátani annak, aki megbántott? Csak akkor sikerülhet, ha megengeded Isten szeretetének, hogy beáradjon az életedbe. Egyedül Isten szeretete által leszel képes ilyesmire.
A megbocsátás azt jelenti, hogy addig folytatod ezt a szeretetet, amíg szükséges.
„Odament hozzá Péter és megkérdezte: „Uram, hányszor kell megbocsássak valakinek, aki vétkezik ellenem? Még hétszer is?” (A zsidó törvény szerint háromszor kellett megbocsátani, de Péter ezt megduplázta, sőt még eggyel megnövelte ezt a számot.) „Nem, nem hétszer, válaszolt Jézus, hanem hetvenhétszer is!” (Máté 18,21-22 NLT fordítás)
Meddig kell megbocsátanod valakinek? Addig, amíg szükséges. Addig kell megbocsáss, amíg a fájdalom elmúlik és megszűnik benned a bosszúvágy.
Beszéljetek róla:
  • Milyen változásokat hozott Isten kegyelme az életedben? Hogyan tudnád továbbadni ezt a kegyelmet másoknak?
  • Ki számára kell ma kérd Isten kegyelmét? Milyen fájdalmat kell elengedned?
  • Milyen jót tehetsz olyan emberek számára, akik utálnak, vagy megsértettek téged?
(Daily Hope by Rick Warren, 2014.03.26)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése